Få styr på din forskudsopgørelse for 2025, så du undgår uventede skatteoverraskelser


Fik du ikke rettet din forskudsopgørelse for 2025, fordi jule- og nytårsræset kom i vejen? Fortvivl ikke, for du kan justere din forskudsopgørelse lige så ofte, du vil. Her får du et overblik over de vigtigste forhold, du kan skrue på for at tilpasse din forskudsopgørelse.

Udgivet af RGD v/René Zedler, Tax Director, Grant Thornton

 

Når du skal tilrette din forskudsopgørelse for 2025, skal du være opmærksom på, at Skattestyrelsen automatisk danner den. Skattestyrelsen ved ikke, hvordan dine indkomster og udgifter ser ud for det kommende år, men udarbejder alligevel et forslag til dig baseret på tidligere oplysninger. Derfor er det vigtigt at tage højde for ændringer i din økonomiske situation. Uanset om du har fået nyt job, købt eller solgt ejendom, startet virksomhed eller står over for livsbegivenheder som ægteskab, skilsmisse eller pensionering, kan det have stor betydning for din skat.


Hav derfor altid i tankerne, at 2 år aldrig ser helt ens ud indkomstmæssigt, hvorfor det altid er en god ide at tjekke din forskudsopgørelse.


I denne artikel gennemgår vi en række forskellige, konkrete situationer, hvor det kan være relevant at justere din forskudsopgørelse. Noget er givet ikke relevant, mens andet er. Om ikke andet ser vi nærmere på, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du bedst optimerer dine oplysninger for at undgå skattesmæk eller overskydende skat.

Børnebidrag

Måske du har husket at påføre fradrag for børnebidrag på din forskudsopgørelse

  • Men måske har du glemt, at dit barn fylder 18 år i 2025.
  • Eller dit barn måske har fået eller får folkeregisteradresse hos dig.

Udlejning af ejendom

Hvis du i løbet af 2024 har udlejet eller i 2025 forventer at udleje en ejendom over en længere periode, bør du huske at påføre din forskudsopgørelse med et forventet resultat af denne udlejning. Dertil bør du også tage højde for,:

  • at du ikke skal betale ejendomsværdiskat af ejendommen.
  • at du måske har oplyst resultat efter renteudgifter, men glemt at fjerne fradraget for renteudgifter i din kapitalindkomst.

Købt eller solgt ejendom

Hvis du i 2024 har solgt eller forventer at sælge en ejendom i 2025, bør du huske at fjerne fradrag for renteudgifter på boliglån og realkreditlån. Derudover skal du også huske, at du ikke skal betale ejendomsværdiskat og grundskyld af ejendommen. Køber du ejendom i 2025, skal du omvendt også huske at påføre eventuelt rentefradrag, og at du skal betale ejendomsværdiskat og grundskyld.

Omlægning af lån

Har du omlagt, eller vil du omlægge lån i 2025, skal du ligeledes huske at ændre dit rentefradrag.

Gift/skilt

Er du blevet, eller bliver du gift i 2025, kan dette også have betydning for din forskudsopgørelse. Det kan fx være, hvis:

  • ægtefællen har uudnyttet bundfradrag ved beregning af aktieindkomst.
  • ægtefællen har nedslag for negativ kapitalindkomst.
  • ægtefællen har uudnyttet grundbeløb ved positiv kapitalindkomst.
  • ægtefællen har uudnyttet personfradrag.
  • ægtefællen har underskud i personlig og/eller skattepligtig indkomst.
  • du er selvstændig erhvervsdrivende, og ægtefælle bliver ”medarbejdende ægtefælle”.

Derudover kan overdragelse af aktiver og/eller passiver til ægtefællen også have betydning for din skat, som der kan tages højde for på forskudsopgørelsen.

Nyt job

Hvis du har fået nyt job, er der en række forhold, som du gør klogt i at forholde dig til. Fx bør du:

  • huske at ændre din forventede årlige indkomst.
  • tage højde for, at indbetaling til arbejdsgiveradministreret pensionsordning måske også kan være ændret ifm. jobskiftet.
  • ændre dit eventuelle befordringsfradrag.
  • være opmærksom på befordringsfradrag, hvis du ejer en bil. Hvis din arbejdsgiver tilbyder fri bil, kan du omvendt ikke længere få befordringsfradrag.

Ny virksomhed eller forbedret resultat af virksomhed

Har du, eller forventer du at erhverve/etablere ny virksomhed? Eller forventer du et forbedret resultat af din virksomhed? Så kan der være flere ting, du kan rette i din forskudsopgørelse. Først og fremmest bør du ændre dit forventede overskud af virksomheden. Vær derudover opmærksom på:

  • Du bør overveje at tage højde for, at du ikke nødvendigvis skal ”endelig” beskattes af overskuddet. Beskattes du fx efter virksomhedsordningen, kan der være mulighed for kun at betale en aconto-skat på 22 % og derved frigive midler, som evt. kan investeres i virksomhedsordningen og forhåbentlig generer afkast, som ligeledes eventuelt kan beskattes foreløbigt med 22 %.
  • Som selvstændig erhvervsdrivende har du også mulighed for at reducere skattebetalingen ved at indbetale ekstraordinært til en pensionsordning (en såkaldt 30 %-pensionsordning) – se mere herom under fradrag for pensionsordninger.
  • Forventer du underskud af virksomhed, hvori der fx indgår afskrivningsberettigede aktiver, kan det være værd at overveje en udskydelse af disse afskrivninger, ligesom det også bør overvejes at udskyde afskrivninger ved lavere indkomst, hvis du ikke betaler topskat. Særligt fordi marginalskatten forhøjes med 5 % fra og med 2026, hvor en ny top-topskat indføres, og du derfor eventuelt kan få endnu større gavn af de udskudte skattemæssige afskrivninger.

 

Ophør med/salg af virksomhed

Er du ophørt med at drive virksomhed, har du solgt eller forventer du at ophøre/sælge eller delvist afstå virksomhed i 2025? Så bør du ligeledes overveje følgende:

  • Ændre dit forventede overskud og i den forbindelse også tage hensyn til eventuelle ekstraordinære avancer ved salg af virksomhedens skattepligtige aktiver.
  • I forbindelse med et sådant salg har du mulighed for at reducere skattebetalingen ved at indbetale ekstraordinært til en pensionsordning (en såkaldt ophørspension) – se mere herom under "Fradrag for indskud til pensionsordninger" længere nede på siden.

Pensionist

Er du blevet, eller bliver du pensionist i 2025, kan det også betale sig at ændre i forskudsopgørelsen. Først og fremmest skal du huske at ændre din forventede indkomst på forskudsopgørelsen. Derudover kan du også overveje følgende:

  • At slette et evt. befordringsfradrag (hvis du ikke arbejder mere).
  • At tage stilling til indbetalinger til og fradrag for A-kasse og fagforening, som måske også har ændret sig.
  • Hvis du er gift, bør du være opmærksom på, at din ægtefælles eventuelle ikke AM-pligtige indkomst som noget nyt fra og med 1. januar 2025 kan påvirke dit pensionstillæg.
  • At gennemgå dine eventuelle fradrag for indskud på pensionsordninger.

 

Fradrag for indskud til pensionsordninger

Dette er et kapitel for sig selv, og du kan læse mere herom i artiklerne Sådan opnår du fradrag for alle dine pensionsindbetalinger og Går du glip af skjulte fradrag for pensionsindbetalinger?

Det giver dog altid mening at have fokus på det forventede pensionsfradrag for 2025 i relation til forskudsopgørelsen.

 

Afkast/tab på værdipapirer

Måske ved du allerede nogenlunde, hvad du modtager i aktieudbytte fra noterede selskaber i 2025, og har taget højde for dette på din forskudsopgørelse.

Men hvis du forventer aktieindkomst over 67.500 kr. (135.000 kr. for ægtefæller), kan det være værd at overveje et salg af evt. tabsgivende aktier for at nedbringe aktieindkomsten til de 67.500 kr. (135.000 kr. for ægtefæller). Aktieindkomst til og med 67.500 kr. (135.000 kr. for ægtefæller) beskattes nemlig kun med 27 %.

Kryptovaluta

Er du indehaver af kryptovaluta, har det vist sig, at det kan være yderst besværligt at forudsige udviklingen heraf. Beskatning af kryptovaluta sker stadig efter realisation (dvs. ved salg), medmindre der er tale om finansielle kontrakter som fx Stablecoins. Beskatning af avancer sker som personlig indkomst, mens fradrag for tab kun sker som ligningsmæssigt fradrag. En realiseret avance i 2025 på 100.000 kr. og et realiseret tab på -100.000 kr. på tilsvarende krypto i 2025 kan således medføre en netto skattebetaling på ca. kr. 35.000!

Forventer du at realisere kryptovaluta med avance i 2025, gør du klogt i at være opmærksom på din skat for 2025, for det giver ikke mening at realisere et tab på krypto, da et sådant tab ikke kan modregnes i avancen, og tabet som beskrevet har en væsentlig lavere skatteværdi end skatten på avancen.

 

Servicefradrag og nyt grønt håndværkerfradrag

Folketinget har netop vedtaget et nyt lovforslag herom, hvorfor du også bør have dette med i dine overvejelser i forbindelse med din forskudsopgørelse 2025. Disse forhold skal/bør du være opmærksom på:

  • Håndværkerfradraget genindføres, men i denne omgang som et grønt håndværkerfradrag, som udgør max. 8.500 kr. pr. person for 2025.
  • Servicefradraget forhøjes og udgør max. 17.500 kr. pr. person for 2025. Af nye ydelser, som foreslås omfattet af det forhøjet servicefradrag, kan nævnes:
    • Reparation af hårde hvidevarer
    • Installation af tyverialarm
    • Rensning af tagrender
    • Yderligere havearbejde i form af belægningsarbejde og anlæggelse af ny græsplæne
    • Træfældning og fjernelse af væltede træer.

 

Befordringsfradrag

Måske der allerede optræder befordringsfradrag på din forskudsopgørelse. Men som nævnt tidligere kan skift af arbejdsplads og aflønning have betydning for dette fradrag. Det kan fx gøre sig gældende, hvis:

  • du har fået en anden afstand til din nye arbejdsplads.
  • du har fået fri bil af din nye arbejdsgiver og derfor ikke kan få befordringsfradrag.
  • du nu ikke længere har fri bil og derfor igen er berettiget til befordringsfradrag.

Lav eller negativ kapitalindkomst

Forventer du på baggrund af alle dine forventede kapitalindkomster en samlet lav eller negativ kapitalindkomst? I sådan et tilfælde kan det være en fordel at undersøge muligheden for en eventuel anden kapitalindkomst, fordi denne i så fald kan blive beskattet med kun 25 %. Det kunne fx være kapitalindkomst genereret af:

  • Udlejning af afskrivningsberettigede driftsmidler
  • Udlejning af værelser i egen bolig
  • Udlejning af egen bolig en del af året
  • Fremleje af lejebolig og udleje af andelsbolig
  • Kursgevinst ved indfrielse af kontantlån
  • Avance på obligationer efter kursgevinstloven
  • Gevinst ved salg af fordringer
  • Forrentning af mellemregning for hovedaktionærer og disses eventuelle kautionspræmier.

 

Gaver og bidrag til velgørende formål

Forventer du at give bidrag til velgørende formål i 2025, kan du maksimalt få fradrag for 19.000 kr. på din forskudsopgørelse.

Har du tidligere år indbetalt til velgørende formål og fået fradrag, men ikke forventer at indbetale i 2025, bør du kontrollere din forskudsopgørelse 2025 for, at der ikke automatisk er overført et forventet fradrag til denne.

 

Indkomst og S.U.

Modtager du S.U. i 2025 og opdager, at du ved anden indkomst overstiger dit fribeløb, skal du som udgangspunkt betale S.U. tilbage. Det kan dog være værd at overveje at indbetale den del af lønnen, som overstiger fribeløbet, på en pensionsordning, da du derved kan undgå at skulle tilbagebetale S.U.

Det kræver dog, at der er tale om en arbejdsgiveradministreret pensionsordning. Det skyldes, at indbetaling på en sådan pensionsordning ikke medregnes i din bruttoløn. Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvis du driver virksomhed. Her kan det i en tilsvarende situation være værd at overveje en fremskyndelse af evt. planlagte investeringer i virksomheden.

Dette skal du huske, når du udfylder din forskudsopgørelse

Måske har ovenstående gennemgang givet dig anledning til at rette i din forskudsopgørelse. Hvis det er tilfældet, bør du være opmærksom på en række centrale faktorer, da dine ændringer ellers kan risikere ikke at have den ønskede effekt.

 

Har din indkomst (fx løn og/eller pensioner) ændret sig i forhold til tidligere år, og ønsker du at ændre det i løbet af året, er det vigtigt, at du husker at indtaste følgende:

  • Hvilken dato den nye forskudsopgørelse (skattekort) skal gælde fra.
  • Hvor meget du har tjent og evt. modtaget i pension indtil denne dato.
  • Hvor meget der er indeholdt i A-skat af din indtjening og pension til denne dato.

Vigtigt at vide som selvstændig erhvervsdrivende

Det samme gør sig i øvrigt gældende, hvis du er selvstændig erhvervsdrivende og ser ind i et bedre eller dårligere resultat af din virksomhed end forudsat på din forskudsopgørelse, og du først får tilrettet din forskudsopgørelse herfor i løbet af året.

Også i sådanne tilfælde bør du indtaste dato for, hvornår den nye forskudsopgørelse skal gælde (skattekort) skal gælde fra. Har du haft B-skatterater, bør du for en sikkerheds skyld også indtaste, hvor meget du har betalt i B-skat til denne dato. Og har du også haft anden indtjening (fx løn og/eller pensioner), bør du sikre dig, at de forventede indkomster heraf er korrekte samt indtaste indeholdt A-skat heraf indtil datoen for den ønskede gyldighed af den nye forskudsopgørelse.

– Har du i øvrigt andre rettelser/tilføjelser til din forskudsopgørelse, bør det rettes samtidigt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev