Udgivet af RGD v/Aage Brink Thomsen, Martinsen
Et ”grønt” håndværkerfradrag betyder, at man hvert år kan trække lønnen til håndværkere fra i skat, når man får udført "grøn” istandsættelse af hjemmet eller fritidsboligen. Det kan fx være energibesparende forbedringer, energiforsyning og klimasikring.
Det er nu bl.a. også blevet muligt at få fradrag for reparation af hårde hvidevarer.
Loven blev vedtaget 30. januar 2025 og gælder med virkning fra 1. januar 2025. Det vil altså sige, at man kan få håndværkerfradrag for arbejde udført fra 1. januar og frem, hvorimod arbejde udført i 2024, der først betales i 2025, ikke kan dækkes af fradragene.
Servicefradraget eksisterer fortsat og har efterhånden været muligt at anvende i en længere årrække, men er dog blevet udvidet. Servicefradraget giver stadig fradrag for arbejdsløn til serviceydelser, fx rengøring, børnepasning og havearbejde, men fremover også for arbejdslønnen til reparation af hårde hvidevarer.
Udvidelsen af fradraget betyder også, at der fremover vil være fradrag for træfældning, bortskaffelse af væltede træer, anlæg af ny græsplæne, rensning af tagrender (men ikke rensning af tage) samt installation af tyverialarm.
Man kan i 2025 få op til 17.500 kr. (11.900 kr. i 2024) i servicefradrag og 8.600 kr. (0 kr. i 2024) i håndværkerfradrag pr. person. Fradragenes værdi er ca. 26 %, hvilket betyder, at man kan spare op til ca. 6.800 kr. i skat, hvis der opnås fuldt fradrag for både service- og håndværkerfradrag.
For helårsboliger gælder fradragene, uanset om man bor i eget hus, ejerlejlighed, andelsbolig eller en almindelig lejebolig. Derimod er det kun ejere af fritidshuse, som kan få fradrag.
Fritidshuse beliggende i udlandet er også omfattet af reglerne, men der gælder – især for huse udenfor EU – en række særlige dokumentationskrav ud over de krav, som gælder for huse beliggende i Danmark. Danske fritidshuse ejet af udlændinge er også omfattet af reglerne. Ejerens ægtefælle kan dog ikke få fradrag, når den pågældende ikke selv er ejer.
Herudover gælder i øvrigt:
Det er udelukkende serviceopgaver i hjemmet, som man kan benytte private leverandører og privatpersoner til for at få fradrag. For at opnå servicefradrag ved private leverandører gælder:
Med den nye ordning får både håndværker- og servicefradraget et markant løft – både i størrelse og i muligheder. Der er særligt fokus på grønne forbedringer og praktiske løsninger i hjemmet, og det giver danskerne nye incitamenter til at investere i energirenoveringer og vedligehold.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på de gældende betingelser, herunder krav til dokumentation og digital betaling, for at fradragene kan godkendes. – Er du i tvivl, så rådfør dig med din Krøyer-revisor.
Reglerne om håndværker- og servicefradrag gælder fra 2025 til 2027 og giver mulighed for at opnå skattefradrag for en række forskellige ydelser i hjemmet og fritidsboligen.
For at gøre det lettere at finde rundt i, hvad du konkret kan få fradrag for, har vi samlet en oversigt over de opgaver, som er omfattet af reglerne. Klik her